Edamamele sunt boabe de soia verde au un conținut mare de proietine, ceea ce le face potrivite pentru vegetarieni. Aliment foarte popular în bucătăria asiatică, edemamele au pătruns în ultimii ani și pe piețele din America și Europa, adică și în România. Soia verde seamănă destul de mult cu fasolea verde, dar diferă mult la gust. Se prezintă sub formă unor teci, în interiorul cărora sunt boabe verzi de soia.
Proprietățile edamamelor
Edamamele sunt adorate deopotrivă de vegetarieni și de sportivi, pentru că sunt o sursă excelență de nutrienți. Conțin proteine, fibre, acizi grași omega 3 și omega 6, vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamine din grupa B-urilor (B1, B2, B3, B5), magneziu, potasiu, zinc, fosfor. Mai exact, o ceașcă de soia verde conține 12 grame de proteine, soia verde fiind o proteină completă deoarece conține toți cei nouă aminoacizi care se regăsesc și în surse animale (carne, pește, ouă). 100 de grame de edamame înseamnă 10 grame de carbohidrați, din care 5 grame fibre alimentare, 6 miligrame de sodiu, 63 de miligrame de calciu, 64 mg de magneziu și 6,1 mg de vitamina C.
În plus, cea mai bună parte este că toate cele 100 de grame înseamnă 121 de calorii și oricum fibrele pe care le conțin îți potolesc foamea pentru mai mult timp. Edamamele conțin antioxidanți, care ajută la întărirea sistemului imunitar, și fitoestrogeni. Aceștia previn cancerul, ajută la prevenirea leziunilor renale și reduc colesterolul. Păstăile te feresc de depresie, cresc nivelul de serotonină, sunt de ajutor în diabet, cresc nivelul de energie și fertilitatea, reduc inflamațiile.
Cum se consumă edamamele
Soia verde se găsește în comerț sub formă de boabe proaspete, dar și cu tot cu teacă, prefierte și congelate. Teacă nu se consumă, pentru că este dura și fibroasă, dar boabele sunt fragede în interior, cu un înveliș crocant, spre deosebire de boabele de soia tradiționale, uscate și dure când ajung la maturitate. Gustul edamamelor este asemănător celui de nuca. Acestea pot fi consumate pe post de gustare, după ce au fost fierte și sărate, amestecate cu făină tempura cu înveliș crocant și prăjite în baie de ulei, trase la tigaie cu usturoi. Ele pot fi adăugate în salate, supe, mâncăruri de legume, paste și sendvișuri.